Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerine çalışanlara çok kullanışlı ve bir o kadar faydalı bir açık veri kaynağından bahsedeceğim sizlere. Siteyi tam olarak keşfetme fırsatım olmadı ama bana tek bir özelliği fayda sağladı, o da shape (.shp) dosyası halinde Dünya üzerinde istediğim bölgenin (bana sadece Türkiye yeterli) münhanilerini (izohips veya eş yükselti eğrisi) 25 metre aralıklar ile alabilmem. ArcGIS ortamında yüzey analizi yapılabilmesi için mutlaka elimizde topoğrafya haritası olması gerekir. Topoğrafya haritası sayısallaştırma, münhanileri sayısallaştırma işlemleri bizlere çok büyük eziyet ve zaman kaybı yaratmakta. Bu yüzden shape dosyası halinde indirebildiğimiz bu münhaniler CBS ortamında açılıp TIN verisi yaratılabilir. Çünkü yüzey analizi yapabilmemiz için mutlaka raster veriye ihtiyacımız olacaktır (shp bir vektör veri). Aster'ın 30 metre çözünürlüğe sahip DEM verileri de açık kaynak olarak indirilebiliyor, bunu da bir ara anlatırım. Ama her zaman münhaniden TIN ve daha sonra DEM yaratmak daha hassas olacaktır, kaldı ki 25 metre aralıklar ile alınan münhaniler hassasiyeti arttırmakta, 10 metre olsaydı daha iyi olurdu ama olsun bu kesinlikle işinizi görür.
Şimdi gelelim siteye, sitemiz http://www.opendem.info. Buraya girdiğinizde aşağıdaki gibi bir sayfa açılmakta.
Bu sayfada sol menüden Download >> SRTM Contours as SHP kısmına giriyoruz. Açılan sayfadaki haritanın üzerine tıklıyoruz ve karşımıza şöyle bir sayfa açılıyor.
Bu sayfadaki harita üzerinde istediğimiz yere yaklaşıyoruz ve SHIFT tuşuna basılı tutarak ilgilendiğimiz alanı seçiyoruz. Daha sonra alan seçiminizi yapıp SHIFT tuşuna basmayı bıraktığımızda karşımıza yeni bir sayfa açılıyor. Açılan sayfanın en altındaki zipli dosyaları indiriyoruz. İndirilen dosyalardan bir veri tabanı (.dbf) dosyası bir vektör veri (.shp) dosyası dışında .prj koordinat verisi dosyası ve .shx dosyası çıkmakta. Artık istediğiniz CBS programında .shp uzantılı veriyi açabilirsiniz.
Bir deneme yapalım. Kendimin indirdiği K41-28D enlem ve boylamlarında bulunan İstanbul Avrupa yakasının bir kısmını ARCGIS'de açalım. Aşağıdaki alıntı resimden de görebileceğiniz gibi açılan vektör verisi üzerinde bir takım değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler etiket ekleme ve münhanilerin gruplanması işlemleridir. Yani siz ham veriyi açtığınızda bu şekilde göremezseniz şaşırmayın :D
Şimdilik anlatacaklarım bu kadar herkese iyi çalışmalar dilerim.
ÇOK TEŞEKKÜRLER ÇOK FAYDALI OLDU.
YanıtlaSilİnanımaz faydalı oldu. Çok teşekkürler
YanıtlaSilYorum için teşekkürler. Destek için sadece sayfamızda bulunan reklamlara tıklamanız yeterli olacaktır.
Sil