Eş Yükselti Eğrilerini araziye gitmeden veya açık kaynaklı verileri kullanmadan kendimiz CBS programlarını kullanarak (ben ArcGIS tercih ediyorum) nasıl oluşturabiliriz. Bu videomda değinmeye çalıştığım konu buydu. Sizlerin eklemek isteği veya önerdiği bir konu olursa paylaşabilirsiniz. Şunu da belirtmek isterim eş yükselti eğrilerini Surfer veya QuikGrid gibi programlar ile de yapabilirsiniz.
Google Earth'te uyguladığım adımlar:
1- Yol çizimi (Hat oluşturma)
2- Oluşturulan hatların kml çıktısı
TCX Converter'da uyguladığım adımlar:
1- Kml dosyasının açılması
2- Yükseklik verilerinin noktasal verilere entegrasyonu
3- Excel dosyası olarak verilerin eldesi
ArcGIS'te uyguladığım adımlar:
1- Noktasal verileri katman haline dönüştürmek
2- Projeksiyon sistemine dönüşüm
3- TIN verisi yaratmak
4- TIN'dan raster veriye geçiş, yani DEM oluşturma
5- Eş yükselti eğrilerini oluşturma.
25.02.2016 GÜNCELLEMESİDİR
Yapmış olduğum uygulamada işlemin en önemli adımı olan TCX Converter ile yükseklik verilerinin elde edilmesinde problem yaşanmaktadır. Bu yüzden yeni bir kaynaktan verileri temin etmeye çalışacağız. Haydi açıklamaya başlayayım.
Öncelikle aşağıdaki siteye girelim:
Öncelikle aşağıdaki siteye girelim:
1- Yukarıdaki görüntüde belirtilen 1. Adımda Google Earth'ten aldığımız .kml uzantılı dosyayı seçiyoruz.
2- Daha sonra ikinci adımda output kısmını GPX seçiyoruz. Unit kısmı metric kalacaktır. Convert and add elevation butonuna basıyoruz.
3- İkinci açılan sayfada mavi okla gösterilen yere tıkladığımız zaman dosya indirilecektir. Veriler kırmızı çizgi ile gösterilen lokasyona bağlı alınıyor.
4- Artık TCX Converter programına dönebiliriz. İndirdiğimiz dosyayı açarsak göreceğiz ki altitude kısmında yükseklikler tanımlanmış olacaktır. Geri kalanı videoda anlattığım gibi olacaktır.
5- Son olarak Google Earth'de tanımlanan yükseklik profili ile GPS Visualizer'dan aldığımız yükseklik verilerini kıyaslayalım.
Google Earth Yükseklik Profili
GPS Visualizer'dan Alınan Yükseklik Verileri Bağlamında Yükseklik Profili
6- Min ve Max yükseklik değerlerine baktığımız zaman 2 m. civarında bir fark görüyoruz, bu fark önem arz etmemektedir. Farklılık nedeni mekansal çözünürlükle alakalıdır.
Hocam merhabalar;Seçtiğim excel dosyası açılmıyor iki türlü açmayı denedim gene de açılmıyor bir fikriniz var mıdır acaba
YanıtlaSilTeşekkürler