Uluslararası Kronostratigrafi Cetveli

Versiyon 2015/01
PDF olarak aç veya JPEG olarak aç

19 Ekim 2015 Pazartesi

Traverten Nedir ve Nasıl Oluşur


Traverten, aslında hepimizin bildiği kireçtaşı'nın kimyasal formülü ile aynı yani kısaca CaCO3, fakat onu farklı kılan ise oluşum şekli ve ortamıdır. Bizler biliriz ki bir tortul-kimyasal materyalin çökelmesi için sedimanter ortamın var olması; aşınması için ise karasal atmosferik koşullar var olması gerekir. Traverten ise binlerce yıllık depolanma ve diyajenez aşamalarına gereksinim duymaz. Direk karasal ortamda atmosfer ile temas halinde çökelir. Bunu akarsularda çok düşük pH şartlarında (AMD'ler gibi; Asit maden drenaji) çökeltilen demir minerallerine kısmen de olsa benzetebiliriz. Peki Travertenlerin çökelmesindeki kimyasal olay nedir?



Türkiye'mizde Denizli Travertenleri ünlüdür (sağdaki), aynı zamanda Grand Kanyon'un düşük kotlarında traverten oluşumu (soldaki) bilinmektedir.

 

Doğadaki çoğu kireçtaşı biyo-kimyasal oluşurlar yani karbonat kavkılı canlıların çökelme tabanına birikmesi ile. Kimyasal çökelim ise çok sığ (1-2 m) seviyelerde resif bölgelerinde gelişir. Bu durumun nedeni CO2 yoğunluğudur. Denizlerin ve/veya Okyanusların CCD diye tabir edilen bir CO2 artış seviyesi vardır. Bu seviyenin altında karbonat çökelimi kimyasal yollardan mümkün değildir. Çünkü CaCO3 CO2'in bulunduğu çözeltide katı fazda stabil kalamaz. Bu yüzdendir ki; sera etkisi dediğimiz gazlardan olan CO2 bugün Dünya okyanuslarında bulunan resiflerimizi her geçen gün yok etmektedir (Bu konuya daha sonra değiniriz). Yukarıdaki kısa açıklamayı yapmamın sebebi şimdi bahsedeceğim oluşum mekanizmasını anlamanız içindi. 

Denizli'de gelişen oluşum üzerinden konutu anlatmaya çalışayım, nede olsa oluşum için CO2'in kaynağı önemli değil. Denizli'de jeotermal (bildiğim kadarıyla yaklaşık 78 oC  bir çözelti sıcaklığı) kaynaklarda 1 bar'dan yüksek basınçlarda akuatik fazda bulunan CO2, çözelti içinde yan kayalardan çözdüğü Ca+2 iyonlarını çözelti içinde tutar (Ca çoğu zaman Cl kompleksleri ile taşınır). Yüzeye doğru çıkıp belli seviyelerde atmosfer ile temas haline geçen çözelti, atmosferik basınç altında akuatik CO2'sini gaz fazına geçirerek atmosfere salar. Böylece çözelti içinde bulunan Ca+2 iyonları patır patır sıvamalar şeklinde başlangıçta yoğun boşluklu olarak çözelmeye başlar. Bu süreç akış devam ettikçe sürecek ve zamanla sıvamalar kalınlaşacak ve gözenekler kapanarak sağlam bir kaya görünümü alacaktır.

Aşağıda oluşum reaksiyonlarını da vereyim ki daha anlaşılır olsun :)

1) CaCO3 + CO2 + H2O à Ca+2 + 2HCO3-


2) CO2 + H2O à H2CO3

Oluşumun ilk aşamasında yukarıdaki 1. reaksiyon reaktanlardan (soldan) ürünlere (sağa) doğru kayar. Atmosfer ile temas durumunda bu sefer reaksiyon ters yönde sağdan sola kayacaktır. İlk reaksiyonda yazmış olduğum CO2 ve H2O ikilisi 2. reaksiyondaki gibi de yazılabilir yani bu ikili karbonik asit üretir ve kireçtaşı ile reakte olur.

İŞTE TRAVERTEN OLUŞUMU BU ŞEKİLDE GERÇEKLEŞMEKTE.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder