Uluslararası Kronostratigrafi Cetveli

Versiyon 2015/01
PDF olarak aç veya JPEG olarak aç

14 Ocak 2016 Perşembe

Evde İçtiğiniz Suyun Kalitesini Ölçün

Bugün farklı bir konuya değineceğim. Pratik şekilde ev ortamında içmiş olduğunuz suyun kalitesini ölçebilirsiniz. Sizlere tanıtacağım cihaz kalibrasyon gerektirmeden çözeltilerin (burada içme suyu) içerisinde çözünmüş katıların miktarını ölçmektedir. Bu tür cihazların pek çok türevi var ve isimleri kalem tipi TDS ölçer diye geçmektedir. TDS ingilizcesi Total Dissolved Solid yani Toplam Çözünmüş Katı demek oluyor. Ölçüm birimi ppm (mg/kg) yani parts per million (milyonda bir). Örnekle açıklamak gerekirse; bir milyon bilyeniz'in olduğunu düşünelim ve bizlerin istediği siyah bilye olsun. Eğer topluluğun içinde 1 siyah bilye varsa bu 1 ppm demek oluyor. İşin özü bu. Peki ppm değerini bilmek yani çözeltideki çözünmüş katyon ve anyon değerlerini bilmek suya ya da çözeltiye ne katar veya ne eksiltir. Kısa bir açıklaması var bunun; İnsan vücudu için ve içiş kalitesi bakımından değerlendirilir.


Baktığımız zaman kaynak suları olarak nitelenen yani işlem görmemiz kaynağından (yer altından başka değişle akiferden) çıkan bu suların (marketlerden aldığımız sular) ppm değerleri maksimum 100 ppm'dir tabi mineralli kaynak suları hariç. 100 ppm aslında düşük bir değerdir ki içilebilen sular statüsü 300 ppm'lere kadar çıkar. Mineralli kaynak suları maden sularında ppm değerleri 500 ppm ve üzerindedir ve aslında bu sular içiş kalitesi bakımından kalitesizdir, hiç asiti kaçmış maden suyu içmeye çalıştınız mı? Eğer içerseniz veya içmişseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Fakat vücudumuzun mineral ihtiyacı için maden suları vazgeçilmezdir orası ayrı mesele. Biz şimdilik içilebilen sulara gelelim. Örneğin içtiğimiz su acı veya sert ise bunun anlamı TDS değerinin yükselmiş olmasıdır. Doğada (Kıta kabuğunda) en bol bulunan ELEMENTLER sırasıyla Si-Al-Fe-Ca-Na-K ve Mg'dir. Oksijeni saymıyorum aslında en bol bulunan elementtir ama gazlar önemli olmasına rağmen bizim anlatımımızda yeri yok. Si-Al ve Fe doğal pH koşullarında kolay çözünebilen elementler olmadıklarından çözelti içinde en çok sırasıyla Ca-Na-Mg-K katyonları bulunur. Yukarıda bahsettiğimiz sertlikte zaten çözeltideki kalsiyum karbonat (CaCO3) miktarıyla alakalıdır (Şekil 1). Bir bardak suya çeyrek çay kaşığı karbonat atın başlangıçta 100 ppm olan değerleri bir anda en az 1000 ppm olarak görmeye başlarsınız. Bu değer su içinde çözünen Ca ve CO3 iyonlarından gelmektedir. Bu kadar çok artmasının nedeni: (1) 1 mol reaktandan 2 mol ürün çıkması (1 mol Ca ve 1 mol CO3 iyonu fakat kütle aynı) (2) Suyumuzun hacminin az olmasından dolayıdır.

Şekil 1. Farklı Sertlik Standartları

Konuyu çok uzatmadan Şekil 2'de su kalite standartlarını da vereyim.

Şekil 2. TDS miktarları ve su kalitesi

Akiferin içinden geçtiği jeolojik birimler aynı olsa bile katyon yer değişimi, kil membranı, organik partiküllere adsorbsiyon gibi etkenlerden dolayı yer altındaki kaynak sularının TDS içerikleri her zaman aynı olmaz. Yukarıda suda bulunan katyonları vermiştim bir de bunlara anyonları ekleyelim; klorür, sülfat, bikarbonat ve karbonattır. Bazen su içerisinde Fe, Mn, F, NO3, Sr, B minör miktarda bulunabilir. Ağır metallerden As, Pb, Cd, Cr vb. gibi geçiş elementleri suyun kalitesini olumsuz yönde etkiler ve TDS değerini yükseltir. 

Sonuç olarak yukarıdaki bilgileri birleştirelim: TDS yüksek ise suyunuz

1) Majör elementlerce zenginleşmiştir ve içim kalitesi düşmüştür (Sert veya acı su)
2) Ağır metallerce veya organik partiküller ile kirletilmiş sağlık açısından tehlikeli bir hal almıştır.
3) Gazları saymıyorum ama gaz içeriği de artarsa (H2S gibi zehirli gazlar) sağlığa zararlıdır.

ŞİMDİ SIRA GELDİ XIAOMI PORTABLE TDS METER CİHAZININ TANITIMINA


Aliexpress satın alma sayfasına gitmek için TIKLA

Benim aldığın fiyat: 7,32 $ = 20 TL (aldığım zaman ki kur)
Şu anki fiyatı: 8,37 $
Mobil uygulama fiyatı: 8,36 $

TANITIM VİDEOSUNU İZLEMENİZİ ÖNERİRİM


TDS (mg/Lt)
0-1000 --------------> Tatlı Su
1×1031×104 ------> Acı Su
1×10- 1×105------> Tuzlu Su
> 1×105-------------> Salamura

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder