Uluslararası Kronostratigrafi Cetveli

Versiyon 2015/01
PDF olarak aç veya JPEG olarak aç

21 Nisan 2020 Salı

[Makale] Yeni Mantıksal Operatör Algoritmaları Hamurcu ve Başdere


Herkese uzun bir aradan sonra merhaba, 4 yıllık uzun bir uğraş sonucunda doktora tez çalışmamız neredeyse bitmek üzere, bunun ilk meyvesini "Ore Geology Reviews" dergisinde çıkardığımız makalemizle almış bulunmaktayız. Araştırma, saha çalışması laboratuvar çalışması derken zaman hızlı geçti. Bu çalışma var olan bir tekniğin üzerinde yeni yaklaşımlar eklediğimiz bir ön çalışma niteliğinde aslında. Teknik daha fazla geliştirilmeye son derece açık ve aslında daha da geliştirilmeyi bekliyor. 




Makalemizin ismi "New logical operator algorithms for mapping of hydrothermally altered rocks using ASTER data: A case study from central Turkey" Türkçe olarak ASTER verisi kullanılarak hidrotermal olarak altere olmuş kayaçların haritalanması için yeni mantıksal operatör algoritmaları: Orta Anadolu'dan bir çalışma örneği.

Çalışmamızı okumak isteyenler için 50 günlük (10 Haziran'a kadar) ücretsiz erişim sağladığımız makalemize BU LİNKTEN erişebilirsiniz.

Makalenin amacı ve hedefini kısaca özetleyeyim. Çalışma Orta Anadolu bölgesinde Kayseri ilinde bulunan Hamurcu ve Niğde-Kayseri il sınırında bulunan Başdere bölgelerini kapsamaktadır. Birbirine çok yakın bulunan bu iki farklı lokasyonda ASTER L1T uydu görüntüleri kullanılarak, mantıksal operatör algoritması (LOA) ile bölgedeki altere kayaçlar sınıflandırılmaya çalışılmıştır.  LOA tekniği üzerinde bant indisleri, bant oranları ve yönlendirilmiş ana bileşen dönüşümleri kullanılmış ve alunit, kaolinit (halloysit), pirofillit, serisit, kuvars (silişleşme) ve ferrik oksit mineralleri haritalanabilmiştir. Arazi çalışması ile de toplanan örnekler üzerinde spektroradyometre ve X-ışını kırınımı ile mineraller belirlenmiş ve uydu görüntüsü ile belirlenen egemen mineral türlerinin doğruluğu araştırılmıştır. Geri kalan ayrıntıları ise çalışma içerisinden okuyabilirsiniz.

Son olarak doktora tezimin bir diğer önemli unsuru olan radar çalışmamın makale hazırlama çalışmaları devam ediyor ve yakın zamanda bir dergiye sunacağım. İnşallah o da kabul edildiğinde buradan sizler ile paylaşacağım. Şimdilik sağlıcakla kalın. Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.

Yüksek Jeoloji Mühendisi
Kemal Anıl TÖZÜN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder