Uluslararası Kronostratigrafi Cetveli

Versiyon 2015/01
PDF olarak aç veya JPEG olarak aç

27 Haziran 2016 Pazartesi

Tektonik Pencere ve Klip Nedir


Bu yazımda sizlere çok kısa bir konudan bahsedeceğim. Yakınlaşan kıta levhalarının çarpışması sonucunda, nap (ters faylar) paketleri üzerinde zamanla yüzeysel aşınma sonucu gelişen tektonik yapılar konumuzun içeriğini oluşturuyor. Aşağıdaki blok diyagramda bulunan yapıları ayrı ayrı açıklamadan önce belirtmek gerekir: Stratigrafik olarak, litolojiler (litostratigrafik birimler) yaşlıdan gence doğru sıralanır. Bu durumun tersine döndüğü durumlar uyumsuzluk olarak nitelenirler. Bu uyumsuzlukların iki önemli nedeni vardır ki bunlardan biri tektonizmadır. Düşük açılı faylanma (bindirme) ve erozyon sonucunda aşağıdaki yapılar oluşmaktadır.

Tektonik Pencere (Window-Geology): Bindirmiş olan litoloji (yaşlı birim) altında genç litolojinin gözlendiği morfolojik yapıya denir. Kısaca pencere de denilmektedir.

Klip (Klippe-Geology): Tektonik pencerenin tersi olarak nitelendirebiliriz. Burada çevre kayalardan farklı olarak bir tepecik oluşturan farklı bir kaya litolojisinden bahsediyoruz. Bindirmenin devam eden evrelerinde allokton birimlerin zamanla ve aşınma etkisi ile otokton birimler üzerinde çok sayıda küçük parçalara bölünmesi ile oluşurlar.


Yüksek Jeolog Kemal Anıl TÖZÜN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder